Dölj ditt besök

Om du inte vill att någon ska kunna se vilka webbplatser du har varit inne på och vad du har använt webben till behöver du ta bort de spår du lämnar efter dig på datorn. Det finns flera sätt för hur du kan dölja vilka webbplatser du har besökt för andra personer som har tillgång till samma dator som du.

Sparad information i datorn

När du surfar på internet sparas privat information om surfandet på datorn. Datorn kommer ihåg vilka webbplatser du har besökt med webbläsaren och lagrar webbplatserna på hårddisken. Det gör att det ska gå snabbare att visa sidan nästa gång du besöker den. Om du delar datorn eller inloggningskontot med någon annan kan du vilja ta bort spåren så att inte andra personer kan se vilka webbplatser du har besökt.

Ta bort webbhistorik

Du måste själv rensa bort information om du inte vill att andra personer som också använder samma dator ska kunna komma åt informationen. Du kan rensa information med endast ett par klick, men det går till på olika sätt beroende på vilken webbläsare du använder. Instruktioner för hur du kan rensa information från respektive webbläsare kan du se här nedanför: 

Chrome

Om du vill ta bort all sparad information ska du klicka på symbolen som ser ut som en meny med tre streck alternativ tre prickar uppe i webbläsarens högra hörn. Du ska där välja Historik och sedan Rensa webbinformation och bocka i alla kryssrutor. Du kan under rubriken Tidsintervall i fliken Grunder välja i en dropdown-lista att rensa informationen från ett visst tidsintervall, allt från senaste timmen till genom tiderna. När du är nöjd med dina val ska du klicka på Rensa data. Observera att den här åtgärden tar bort allt och du kan inte få tillbaka den information som du har tagit bort.

Om du i stället vill välja vilken information som ska rensas bort ska du gå in under fliken Avancerat och bocka i den eller de kryssrutor som du vill ska raderas och välja ett visst tidsintervall i dropdown-listan på samma sätt som tidigare. När du är klar med dina val ska du klicka på Rensa data. Du kan på så sätt välja att ta bort historik från den senaste timmen till de senaste fyra veckorna eller all information genom tiderna.

Edge

För att rensa information sparad i Edge klickar du först på de tre prickarna längst upp till höger i webbläsarens meny. Då fälls det ned en till meny och då väljer du sedan Inställningar. Det finns en ikon i form av ett kugghjul bredvid. När du klickat på Inställningar kommer du till en ny sida. Då klickar du på menyvalet med tre streck längst upp till vänster. Då fälls det ned en meny och därefter väljer du Sekretess, sökning och tjänster. På den webbsidan som då syns går du till Rensa webbdata och klickar på Välj vad du vill rensa. Det kommer då upp en lista över vad du kan rensa. Klicka i alla boxar men klicka ur den översta boxen Spara information om favoritwebbplatser. Då är du säker på att all information raderas i Edge.

Firefox

För att rensa allt ska du klicka på symbolen som ser ut som en meny med tre streck uppe i webbläsarens högra hörn och klicka på Inställningar. Välj sedan fliken Sekretess & säkerhet och klicka på Rensa data vid Kakor och webbplatsdata. Där kan du även kryssa i rutan Ta bort kakor och webbplatsdata när Firefox stängs. Under Historik ska du klicka på Rensa historik. I menyn Välj tidsintervall att ta bort kan du också välja att endast ta bort historik för en viss tidsperiod, från den senaste timmen till den senaste dagen du surfade.

Om du vill välja vilken information som ska tas bort ska du klicka på Detaljer och bocka i den eller de kryssrutor som du vill rensa bort. På så sätt kan du välja att rensa besökta webbplatser och filhämtningshistorik, formulär- och sökhistorik, cacheinformation, kakor (cookies), lösenord, aktiva inloggningar och platsspecifika inställningar.

Safari

För att rensa bort all sparad information ska du klicka på symbolen som ser ut som ett kugghjul i webbläsarens övre högra hörn och välja Inställningar. Sedan ska du välja fliken Integritetsskydd och klicka på Ta bort alla webbplatsdata. I rutan som sedan kommer upp ska du välja Ta bort. Åtgärden raderar allt och du kan inte få tillbaka den information som du har tagit bort.

Ett annat alternativ, om du inte vill att historiken ska rensas på en gång men att det ska ske automatiskt, är att gå in på fliken Allmänt och ställa in menyn Ta bort objekt i historik till Efter en dag. Om du vill välja vilken information som ska raderas ska du klicka på kugghjulet och välja Historik. Där kan du sedan välja vilken information du vill ta bort, till exempel all information om hur du surfat under en viss tidsperiod genom att klicka på att ta bort Senast besökta idag. Informationen raderas genom att du markerar raden som du vill ta bort, högerklickar och sedan väljer Ta bort. Det går också att klicka på Delete på tangentbordet.

Brandvägg

Om det finns en brandvägg installerad kan den lagra vilka webbplatser som besöks. En brandvägg kan också ha så kallad föräldrakontroll som gör att olika webbplatser spärras för visning. För att inte avslöja vad du har tittat på när du använt en dator där brandvägg finns installerad måste du använda dig av särskilda tjänster för anonymt surfande. Det går att hitta sådana tjänster på internet och ofta måste du betala för dem.

Privat surfning

Med privat surfning kan du surfa utan att lämna några spår efter dig. Privat surfning ställer du in på olika sätt i olika webbläsare, se nedan.

Privat surfning i Chrome (Inkognito) 

Privat surfning i webbläsaren Chrome kallas för Inkognito. För att starta Inkognito ska du klicka på symbolen som ser ut som en meny med tre streck eller tre prickar i övre högra hörnet och sedan välja Nytt inkognitofönster. Kortkommandot är Ctrl+Shift+N. Ett nytt fönster kommer att öppnas där en tecknad figur i hatt och solglasögon syns till vänster strax ovanför adressfältet. För att avsluta inkognitoläget stänger du bara ner fönstret.

Privat surfning i Edge

Surfa InPrivate heter funktionen privat surfning i Edge. Du kan starta privat surfning i Edge på två olika sätt. Om du vill klicka på en länk och surfa privat högerklickar du på länken och väljer Öppna länk i InPrivate-fönster. Du kan också klicka på inställningar längst upp till höger som har tre prickar. Då kommer en meny upp och därefter väljer du Nytt InPrivate-fönster.

Privat surfning i Firefox

För att starta privat surfning ska du klicka på knappen med tre streck i webbläsarens övre högra hörn och sedan välja Nytt privat fönster. Ett nytt webbläsarfönster öppnas och i fliken står det Privat surfning. Kortkommandot är Ctrl+Shift+P. För att avsluta privat surfning kan du bara stänga ner webbläsaren.

Privat surfning i Safari

För att surfa privat i Safari ska du klicka på symbolen som ser ut som ett kugghjul i webbläsarens övre högra hörn och sedan välja Privat surfning. Du ska sedan klicka på OK i rutan som kommer upp och det dyker då upp en platta med ordet PRIVAT till höger i webbläsarens adressfält. För att avsluta privatsurfningen stänger du ner webbläsaren.

Lämna sidan direkt Dölj ditt besök